Користувацький вхід

Презентація досвіду роботи «Пошуково-дослідницька діяльність дітей дошкільного віку»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

«Дитина за своєю природою – допитливий дослідник, відкривач світу». В. О. Сухомлинський.
«Чому йде сніг? Чому вода мокра? Чому полум’я гаряче? Чому повітря невидиме? А що буде зі снігом, якщо його розтопити? А куди дівається дощова вода?»
Ці та багато інших цікавих та корисних запитань задають дошколята з самого раннього віку. Саме вік «чомучок» і розпочинає подорож малюка у світ пізнання навколишньої дійсності. А тому завдання педагога допомогти дитині на цьому нелегкому шляху.
В своїй роботі я намагаюся зробити так, щоб діти поступово оперували такими поняттями, як явище, причина, наслідок, події, обумовленість, залежність, різниця, схожість, сумісність, несумісність, можливість, неможливість та ін. Багаторічний досвід роботи впевнив мене, що ці поняття відіграють велику роль у формуванні абстрактного мислення. Оволодіти цими поняттями неможливо без обстеження живих фактів та явищ, без обдумування того, що дитина бачить своїми очима, без поступового переходу від конкретного предмета, факту, явища до абстрактного узагальнення. Саме ці питання, які виникають у дітей у процесі вивчення природи, і сприяють цьому переходу. Я вчу своїх вихованців спостерігати конкретні явища природи, шукати причинно-наслідкові зв`язки.
Оскільки в результаті дослідницької діяльності в дітей формуються елементарні навички пошукової роботи, виникає посилений інтерес до природи, то оптимізується й розумова активність. Дослідницька діяльність значною мірою залежить від уміння педагога своєчасно спрямувати увагу дітей на визначення внутрішніх властивостей об’єктів та їх залежності від зовнішніх умов.
Завдання даної роботи: створити умови для розвитку пізнавальних психічних процесів дошкільників, активізації розумових операцій, організації та проведення пошуково-дослідницької діяльності та виховання в дітей ініціативності, кмітливості, допитливості, критичності, самостійності.
Розширити знання дітей про довкілля, формувати в них уміння та навички їх самостійного набуття.
Розвивати діалектичне мислення дошкільнят, тобто здатність бачити різноманітність світу в системі взаємозв’язків та взаємозалежностей.
Збагачувати власний пізнавальний досвід дітей через засвоєння ними еталонів, символів, виконання дій, заміщення та моделювання.
Формувати у дітей здатність креативно використовувати знання та власний дослідницький досвід у розумових, моделювальних та перетворювальних діях.

Автор: 

Блошенко Олена Олександрівна, вихователь Дошкільного навчального закладу (ясла-садок) №163 «Катруся» Запорізької міської ради, Запорізької області

Джерело: 

- Базовий компонент дошкільної освіти в Україні. – К., 1998.
- Програма «Дитина в дошкільні роки». – З., 2000.
- Програма «Світ неживої природи». – З., 1999.
- Лисенко Н. В. «Екологічне виховання дошкільників». – К., 1993.
- Лисенко Н. В. «Практична екологія для дітей». – І-Ф., 1999.
- Сухомлинський В. О. Збірка «Чиста криниця». – К., 1993.

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі