Користувацький вхід

Виховна година "Не переступи межу закону"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


1

Виховна година на тему:
«Не переступи межу закону»

соціальний педагог
Павлоградської загальноосвітньої школи
І-ІІІ ступенів №6
Голуб Софія Миколаївна

2016

Закон – це встановлене найвищим органом державної влади загальнообов’язкове правило, яке має найвищу юридичну силу; загальноприйняте, усталене правило співжиття, норма поведінки.
Злочином визнається передбачене кримінальним законодавством суспільно небезпечне діяння (дія або бездіяльність), що посягає на власність, особу, права громадян, на правопорядок.
Тяжкими злочинами визнаються умисні діяння, що являють собою підвищену суспільну небезпеку. До тяжких злочинів належать: особливо небезпечні дер¬жавні злочини, бандитизм, контрабанда, масові без¬порядки, виготовлення або збут підроблених грошей, умисні вбивства, тяжкі тілесні ушкодження, грабіж за обтяжуючих обставин, зґвалтування, одержання хабарів.
Злочин вважається вчиненим умисно, коли особа, яка його вчинила, усвідомлювала суспільно небезпеч¬ний характер своєї дії або бездіяльності, передбачала її суспільно небезпечні наслідки і бажала їх або свідо¬мо допускала настання цих наслідків.
Злочин визнається вчиненим з необережності, ко¬ли особа, яка його вчинила, передбачала можливість настання небезпечних наслідків своєї дії, але легко¬важно розраховувала на їх відвернення або не перед¬бачала можливості настання таких наслідків, хоч по¬винна була і могла їх передбачити.

КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ НЕПОВНОЛІТНІХ

Вік особи Обсяг юридичної відповідальності
14 років юридичної відповідальності немає, застосовуються лише виховні заходи (відповідають батьки неповнолітнього)
15 років часткова кримінальна відповідальність
16 років часткова кримінальна, обмежена цивільна відповідальність
17 років обмежена цивільна, повна адміністративна та кримінальна відповідальність
18 років повна юридична відповідальність

Згідно зі ст. 22 Кримінального Кодексу України (надалі - ККУ), відповідальність за деякі злочини настає з 14 років. Тому перелік злочинів, за які можлива кримінальна відповідальність, обумовлений головним чином не їхньою тяжкістю (як це помилково вважають), а саме можливістю усвідомлювати суспільно небезпечний характер відповідних дій навіть у 14-річному віці.
Вчинення злочину неповнолітніми розглядається як пом'якшуюча обставина. Основними видами покарань неповнолітніх є:
- штраф;
- громадські роботи;
- виправні роботи;
- арешт;
- позбавлення волі на певний строк.
У всіх випадках покарання у виді позбавлення волі неповнолітньому не може бути призначено більш ніж 15 років, у тому числі і призначення покарання за сукупністю злочинів чи сукупністю вироків.

Повній кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину минуло 16 років, Особи, які вчинили злочин у віці від 14 до 16 років, несуть часткову відповідальність лише за вбивство, умисне заподіяння тілесних ушкоджень, що спричи¬нили розлад здоров'я, зґвалтування, крадіжку, грабіж, розбій, злісне або особливо злісне хуліганство, знищення майна, що спричинило тяжкі наслідки, а також за умисне вчинення дій, що мо¬жуть викликати аварію поїзда.
Коли суд визнає, що злочин, який вчинила особа у віці до 18 років, не становить великої суспільної не¬безпеки, можливе не застосування кримінального по¬карання, а лише заходи виховного характеру, які не є кримінальним покаранням.
Сам факт неповноліття винного у скоєнні злочину враховується судом як пом'якшуюча обставина. Для осіб, що вчинили злочин уперше в неповнолітньому віці, передбачено полегшені, порівняно з дорослими злочинцями, умови відбування покарання.
Дуже часто для підлітка, що вперше вчинив зло¬чин, замість кримінального покарання застосовують наступні примусові заходи виховного характеру: зо¬бов'язання попросити пробачення, застереження, пе¬редача під нагляд, але найбільш суворий захід вихов¬ного характеру — направлення до спеціальних нав¬чально-виховних установ (школи, професійні училища соціальної реабілітації для порушників 11—18-річного віку).

Пропоную ознайомитися з деякими статтями Кримінального кодексу
Хуліганство. Хуліганство, тобто навмисні дії, що грубо порушують громадський порядок. Карається позбавленням волі на строк від 6 місяців.
Злісне хуліганство. Дії, що визначаються цинізмом, зухвалістю, вчинені раніше судимою осо¬бою. Карається позбавленням волі на строк до З років.
Знищення і руйнування пам'яток культури
(поз¬бавлення волі на строк до 3 років).
Доведення неповнолітнього до ставу сп'яніння
(позбавлення волі на строк до 1 року).
Глум над могилою
(позбавлення волі на строк до З років).
Придбання або збут майна за відома здобутого злочинним шляхом
(позбавлення волі на строк до 2 років),
Угін автотранспортних засобів
(позбавлення волі на строк до 1 року)
Самовільна зупинка поїзда без потреби
(до 2 років позбавлення волі)
Незаконне носіння, зберігання, виготовлення і збут вогнестрільної чи холодної зброї, бойових при¬пасів та вибухових речовин
(позбавлення волі до 5 років).
Виготовлення, придбання, зберігання або збут от¬руйних 1 сильнодіючих речовин
(позбавлення волі на строк до 3 років).
Незаконне виготовлення, придбання, зберігання, пересилка або збут наркотичних речовин (позбавлення волі на строк до 10 років).
Посів або вирощування заборонених культур, що містять наркотичні речовини
(позбавлення волі на строк до 5 років).
Схилення до вживання наркотичних речовин
(позбавлення волі на строк до 5 років).
Крадіжка — позбавлення волі на строк до 3 років.
Грабіж — до 5 років позбавлення волі.
Крадіжка вчинена повторно чи за попереднім зговором групою осіб — до 7 років позбавлення волі, і грабіж за цих самих обставин — до 8 років позбавлення волі

Підсумок: Сподіваюся, що година спілкування змусила вас над дечим замислитись і ніколи не допустити того факту, щоб вас було засуджено за статтями цього ко¬дексу.

Автор: 

Голуб Софія Миколаївна
соціальний педагог
Павлоградської загальноосвітньої школи
І-ІІІ ступенів №6

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі