Користувацький вхід

Конспект відкритого заняття «Ми – хлопчики. Ми – дівчатка»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Конспект відкритого заняття «Ми – хлопчики. Ми – дівчатка»
Старша група
Мета: створити позитивний емоційний настрій у групі. Формувати вміння розуміти представників своєї та протилежної статі, дотримуватися загальноприйнятих норм і правил поведінки у спілкуванні з людьми, враховувати й поважати специфічні індивідуальні особливості людини в процесі будь-якої спільної діяльності.
Хід заняття
- Діти, сьогодні до нас завітав гість. Гість наш незвичайний. Чому незвичайний? То тому, що прибув він до нас з іншої планети. Він щось мені говорить. Я послухаю. А говорить він, що хоче з вами привітатися.
- Добрий ранок!
Діти: - Добрий ранок!
- Мене звати Лі. Я хочу з вами познайомитись. Можна? (Підходить до дітей)
- Хто ти?
Варіанти відповідей дітей.
Лі: - А які ви всі різні. А що це у тебе? (показує на одяг). А на нашій планеті такого немає. А що, ви оце знімаєте?
Діти: - Знімаємо. Коли лягаємо спати, купаємось, переодягаємось.
Лі: - А це що? (Показує на довге волосся у дівчинки). А чому у тебе такого немає? (Запитує хлопчика).
Хлопчик: - Тому, що я хлопчик. А довге волосся носять лише дівчатка.
Вихователь: - Лі, на нашій планеті живуть люди. Люди за своєю будовою тіла і зовнішнім виглядом майже однакові. У всіх одна голова, дві руки, два вуха і т.д. Але в той же час чимось і відрізняються один від одного, рисами особистості та особливостями поведінки. Зараз ми в цьому переконаємось.
Психогімнастика.
- Хлопчики, посміхніться до дівчаток, а дівчатка до хлопчиків. Тепер привітайтесь один до одного. А зараз я пропоную хлопчикам уявити себе джентльменами. Наші джентльмени ввічливі, чуйні, чемні, з повагою відносяться до дівчаток. Джентльмени, виберіть собі дівчинку і станьте перед нею по-джентльменски. А дівчатка, уявіть себе принцесами. З красивими зачісками, і в пишних платтях. Візьміться за платтячка і оббіжіть кругом хлопчика. А зараз я хочу, щоб присіли ті діти, які люблять своїх рідних, поважають бабусь. Допомагають ходити їм до крамниці за покупками. Всі люблять? То ж давайте ми з вами підемо до магазину одягу. Лі, запрошуємо, пішли з нами.

Діти, зараз ми поділимось на дві команди і підберемо одяг для дівчинки, і для хлопчика. Тому, що Лі дуже хоче знати в чому ж ходять дівчатка і хлопчики. Яка команда впорається скоріше?

Молодці, справились із завданням. Подивись, Лі. Зрозумів тепер в чому ходять дівчатка та хлопчики?

Лі: - Зрозумів. Дякую вам, діти.
Вихователь: - Діти, а давайте складемо хлопчика і дівчинку з геометричних фігур. Я пропоную погратись в гру «Склади фігуру хлопчика і дівчинки». А чому ти склав дівчинку, хлопчика? З яких геометричних фігур? Скільки ти використав трикутників, прямокутників, квадратів?

Молодці.

Лі, я хочу тобі розказати, що на нашій планеті протягом життя хлопчики та дівчатка змінюються з дня народження. Спочатку вони народились немовлятами, повзали, не могли ходити. Розгляньте малюнки і обведіть на них немовлят, а тепер обведіть ті малюнки, які ви зараз. А які ви підете до школи?
Лі: - Хто ти будеш, коли підеш до школи? (звертається до хлопчиків і дівчаток)
Відповіді дітей: - Учень, учениця.

- Після школи подорослішаєте, якими ви будете? Обведіть малюнок. Закінчите навчання і кожен з вас вибере професію за покликанням. Обведіть ту фігуру, де ви бачите себе дорослими.
А тепер повернемось до того, що чоловіки сильніші ніж жінки, і навіть є такі професії, де можуть працювати лише чоловіки. Можливо хтось з вас знає загадки чи вірші про професії?

В трубах дірочки латає,
В них несправність виправляє.
Труб і кранів чудо-технік.
Добрий дядечко - (сантехнік).

Рідний край охороняти,
Від чужих обороняти
День і ніч завжди готовий
Мужній захисник…(військовий).

Рівно цеглу викладає,
Дах старанно покриває…
Каменяр і покрівельник
Носить назву…(будівельник).

Із пожежами воює,
від вогню усе рятує.
(Пожежник)

Громадян охороняє
і порушників шукає.
(Міліціонер)
Молодці. Знаєте багато віршів. Я пропоную вам зараз підібрати картинки, що кому потрібно для професії. Молодці, правильно підібрали картинки для професій.
Діти, а в сімї обов’язки чоловіків і жінок відрізняються?

Відповіді дітей.

Хто лагодить вдома праску, або інші ел. інструменти? Хто може прибити поличку на стіні? А кран мама ремонтує? Є домашня робота, яку найчастіше виконують чоловіки. А є така домашня робота, яку виконують лише жінки. Що це за робота? (Прасуюсь, шиють, слідкують за порядком). Але і чоловічу роботу можуть робити жінки і жіночу – чоловіки. Людина повинна вміти всяку роботу робити. А зараз я пропоную вам повернутись до нашої життєвої стежини. І розглянути останній наш малюнок. Там залишились дідусі і бабусі. Це люди, які вже не працюють, відпочивають. То ж обведемо їх олівцем. А тепер подивись, Лі, яа в нас в людей життєва стежина, від немовляти – до похилої людини.

Лі: - Дякую вам, діти. Ви напевне можете впізнати з закритими очима де хлопчик, а де дівчинка.

Гра «Впізнай на дотик»

- Погрались трошки, давайте відпочинемо. Сядемо на стільчики і поговоримо про правила культури спілкування між хлопчиком і дівчинкою. Чи вмієте ви оцінювати власні вчинки?
Давайте їх пригадаємо.
1.Завжди людина має бути ввічливою. Ввічливі люди використовують такі звертання: здрастуйте, доброго ранку, до побачення, будь ласка.
2. В загальних громадських місцях: в транспорті, в магазині, на пошті – ввічливі люди говорять тихо, щоб люди, які навколо не звертали на них уваги. Не кричать. А ще ввічливі люди не перебивають людей, які розмовляють один з одним.

А в нас групі є ввічливі хлопчики? А про яку дівчинку можна сказати, що вона ввічлива?
Відповіді дітей.

- Діти, є правила культури поведінки, які має виконувати тільки чоловік. Як ви думаєте, коли говорять про чоловіка або хлопчика «Це справжній чоловік»? Хлопчики в нашій групі ще не дорослі чоловіки, але в деяких випадках, вона вже можуть вести себе як справжні чоловіки. Хлопці, а ви б хотіли, щоб про вас так говорили? Справжній чоловік – це захисник. А ви захищаєте дівчаток. Не ображаєте? Справжній чоловік ніколи не плаче, він терпить, навіть якщо йому дуже боляче. А в нас є такі хлопчики? Справжній чоловік ніколи не буде сидіти, коли поряд стоїть жінка. Під час одягання справжній чоловік обов’язково допоможе жінці одягнути пальто. Ваші татка так роблять? І я переконана, що коли ви підете до школи, то портфель, звичайно будете носити самі, а не мами. А деякі з наших хлопчиків ще й дівчаткам допоможуть.
А тепер поговоримо про дівчаток. Дівчинка, жінка завжди повинна бути красивою. А коли вона красива? На дівчинці може бути дуже красиве плаття, але волосся не причесане і про неї не скажуть, що вона красива. Справжня дівчинка повинна бути охайна, причесана, чистий по росту одяг і красиві колготи. В д/с дівчатка – господині в групі. Ніколи не б’ються і не кричать. Ви згодні зі мною? А в сімї жінка – берегиня сімейної злагоди і добра.
Ой, діти, щось Лі мені говорить. Лі говорить, що йому з нами дуже цікаво. Але час йому повертатись на свою планету, у свою домівку. І він хоче, щоб ми йому на згадку зробили портрети хлопчиків і дівчаток.

Гра «Виклади хлопчика і дівчинку з пазлів»

- Діти, Лі нам дякує. І хоче взяти з собою одну вашу фотокартку, і показати там, вдома своїм друзям. Звичайно, Лі. Ось, візьми і передавай від нас щирі побажання.
До побачення.

Автор: 

Щиголь Галина Петрівна
вихователь-методист
дошкільного навчального закладу (ясла-садок) комбінованого типу «Калинка» Броварської міської ради Київської області

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі