Користувацький вхід

Тема: «В країні дослідження» (Заняття з пошуково – дослідницької діяльності).

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Тема: «В країні дослідження» (Заняття з пошуково – дослідницької діяльності).
Мета: продовжувати розширювати знання про деякі властивості води(під час замерзання вона пертворюється на лід), підвищувати пізнавальну активність дітей у самостійній пошуково-дослідницькій діяльності, дослідницьким шляхом довести, що лід холодний, твердий, з’ ясувати, що колір льоду залежить від кольору води, лід не тоне у воді ,тому , що він легший за воду, у гарчій воді лід розтане швидше ніж у холодній. Розвивати мовлення, логічне мислення, спостережливість, увагу, уяву , вміння робити висновки. Активізувати і збагатити словник дітей іменниками, прикметниками та дієсловами по темі заняття. Виховувати інтерес до навколишнього світу та експериментування.
Попередня робота: спостереження за льодом під час прогулянок, у групі на хвилинкахПДД, читання віршів та загадок про лід, розглядання ілюстрацій.
Матеріали та обладнання: повітряна кулька, лист, комп’ ютер, 2 ємкості з водою(гаряча, холодна), кубики льоду на кожну дитину, молоточок, ложки на кожну дитину, стакани з водою, пензлики , фарби, іграшковий холодильник, стакани з водою на кожну дитину, фартухи.
Хід заняття
І Вступна частина
1.Організаційний момент.
- Добрий день, малята , любі хлопчики й дівчата. Погляньте, скільки гостей до нас завітало. Давайте привітаємось .
Доброго ранку-сонце привітне!
Доброго ранку-небо блакитне!
Доброго ранку – у небі птахи!
Доброго ранку - тобі і мені!
2.Ігровий момент. Приліт кульки.(чути шурхіт)
-Малята , ви чуєте, що це за шурхіт? (залітає кулька з листом). Ой, та це ж кулька! А що це на ній таке? Це лист. Давайте прочитаємо і дізнаємось хто міг його нам надіслати.
«Добрий день дітки групи «Ромашка»! Ми, жителі казкової країни Ігроляндії, чули що ви самі розумні і кмітливі у своєму садочку і тому просимо вас нам допомогти. У нас у країні з ‘явився невідомий , підозрілий об’ єкт! Ми раніше його ніколи не зустрічали і тому дуже хвилюємось! Ми вам разом з листом надіслали зразок підозрілого об’ єкта . Допоможіть нам, будь ласка. Ми будемо чекати від вас відповіді. Дякуємо!»
Мотивація
-Ну що , малята, допоможемо казковим жителям розібратися з цим об ‘єктом?
ІІ Основна частина
1.Розповідь-бесіда про лід
Погляньте на цей предмет і скажіть, що на вашу думку, це може бути?(Діти висувають припущення, що це лід). Так це лід. А скажіть, коли ми можемо його побачити?(Взимку). А де взимку можна побачити багато льоду?(На річці, на ставку, на землі, де були калюжі). А чому саме взимку на річках, ставках з’ являється лід? (Бо сильні морози і вода починає замерзати). Так , що ж це таке лід?(Це замерзла вода). Так, правильно, коли сильні морози то вода починає замерзати і утворюєтьс лід. А як ви думаєте, чи можна побачити лід влітку і де?(У холодильнику). Так, вірно. У холодильнику дуже холодно і там може бути лід. Я хочу запропонувати вам подивитись невеличкий фільм про лід. Тож запрошую вас до екрана , в кімнату інформації. Сідайте, будь ласка, зручно і подивіться сюжет про лід.
2. Перегляд фільму на комп ‘ютері «Лід у природі»
-Ну, що маляти, ви побачили, як і де у природі існує багато льоду..
-Сьогодні ми з вами допоможемо казковим мешканцям дослідити лід. Скажіть, як називаються люди, які проводять досліди?(Дослідники). А де можна проводити досліди?(У спеціальних кімнатах-лабораторіях). А давайте пригадаємо, як треба себе поводити у лабораторіях.
Правила поводження у лабораторії:
-Не можна голосно розмовляти;
-Не можна трогати руками інструменти;
-Проводити досліди тільки у спеціальному одязі;
-Виконувати роботу зі старшим дослідником-вихователем.
Молодці, пригадали всі правила поводження у лабораторії. Ну а тепер ,одягаймо спецодяг-фартухи, і вирушаємо у лабораторію.
3. Експериментальна діяльність. У лабораторії дослідника.
-Ну що, малята, запрошую вас у лабораторію №1, в якій ми проведемо перший дослід.
Дослід №1. «Який лід-теплий чи холодний, твердий чи м ‘який?»
Припущення: Лід холодний і твердий.
Хід досліду
На столах у малят тарілочки зі шматочком льоду. Діти торкаються льоду і стверджують, що лід холодний. Твердість перевіряють, обстежуючи шматок льоду на дотик, ударяючи по ньому маленьким молоточком. Лід розбивається на маленькі кристалики. Діти роблять висновок.
-Ну що, малята, який лід на дотик?(Холодний і твердий).Давайте це занотуємо у вигляді малюнка-схеми.(Виставляю схему «Лід холодний і твердий».)
-А ми вирушаємо у лабораторію №2, у якій проведемо слідуючий дослід.
Дослід № 2. «Якого кольору лід?»
Припущення: колір льоду не залежить від кольору води.
Хід досліду
Лід утворюється від замерзання води.Колір льоду визначається кольором води. У вас на столах стакани з водою і пензлики( змочені у різні фарби). Візьміть пензлики і підфарбуйте воду. А тепер давайте поставимо їх у холодильник і порахуємо : один, два,три, чотири, п’ ять будем воду ми виймать. Вихователь дістає з холодильника заздалегідь заготовлений лід різного кольору. Малята розглядають його і роблять висновки.
-Ну що, малята, якого кольору у нас лід?(Такого як вода). Отже, ми з вами впевнились, що колір льоду залежить від кольору води.Давайте це занотуємо у вигляді малюнка-схеми.(Виставляю малюнок –схему «Колір льоду»)
-Молодці, мої дослідники, але нам треба зайти у лабораторію №3
Дослід № 3. «Чи вміє лід плавати?»
Припущення: Лід тоне у воді
Хід досліду
На столах у дітей ємкості з водою. Діти беруть ложкою шматочок льоду і кидають його у воду. Лід не тоне у воді, а плаває на її поверхні. Це означає, що лід легший від води. Діти роблять висновок.
-Ну що, малята, чи тоне лід у воді?(Ні, він не тоне, а плаває, тому ,що він легший за воду).Давайте занотуємо це у вигляді схеми .(Виставляю схему «Лід не тоне у воді»).
-Нас чекає кімната для дослідів №4, де ми проведемо наступний дослід.
Дослід № 4. «У якій воді лід швидше розтане?»
Припущення: лід швидше розтане у гарячій воді ніж у холодній..
ХІД ДОСЛІДУ
Діти, у нас на столі дві миски з водою. Давайте обстежимо, яка вода у кожній мисці? Діти опускають пальчик в одну миску і в іншу і роблять висновок-у червоній мисці-гаряча, у синій-холодна. А тепер візьміть кубики льоду і киньте у гарячу воду і у холодну. Подивіться, у якій воді лід швидше розтанув-у гарячій чи у холодній?(У гарячій).Діти роблять висновок.
-Ну що, малята, у якій воді лід швидше розтанув? ( У гарячій воді лід швише розтанув, ніж у холодній.). Давайте поставимо малюнок –схему «У гарячій воді лід швидше тане, ніж у холодній»).
-Молодці, малята, ви сьогодні дуже добре попрацювали. А тепер, як справжні дослідники, я запрошую вас до зали засідання, де ми з вами підведемо підсумок нашим дослідам.(Діти сідають півкола біля дошки зі схемами і обговорюють кожну схему).
-Малята, я зробила ось такі маленькі малюнки-схеми для казкових мешканців, які розкажуть їм усе про лід і вони більше не будуть хвилюватись через цей предмет. Ми складемо їх у конверт, прив ‘яжемо його до кульки , а вона віднесе його у країну Ігроляндію.(Прив’ язуємо конверт до кульки і випускаємо її через вікно).
ІІІ Заключна частина
-Ну що, малята, вам сподобалось проводити досліди і допомагати казковим мешканцям? (так).
А що вам сподабалось найбільше? Що було важко?. Я сподіваюсь, що і ви і казкові мешканці сьогодні багато цікавого дізнались про лід. Ну а наше заняття підійшло до кінця. Дякуємо всім гостям за увагу. До побачення.

Автор: 

Парахонько Ірина Миколаївна
вихователь ЗДО №24

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі