Користувацький вхід

Використання інноваційних технологій на уроках української літератури

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Актуальність статті полягає в реалізації необхідних компетентностей учнів, що ефективно реалізується завдяки застосуванню інноваційних технологій.

Міністерство освіти і науки України проголошує, що потужну державу і конкурентноздатну економіку створює згуртована спільнота творчих особистостей, відповідальних громадян, активних і підприємливих. Сьогодні значне місце для формування такої спільноти займають навчальні заклади, що надають послуги загальної середньої освіти. Згідно Закону України «Про повну загальну середню освіту» повна загальна середня освіта – це систематизована та передбачена відповідними державними стандартами сукупність результатів навчання і компетентностей, здобутих особою на рівнях початкової, базової середньої та профільної середньої освіти. Тобто вона формує майбутніх учасників суспільства, так як колись у різні часи такі функції виконувала родова община, племена і т.д. Із появою міст-держав, а потім і держави, стало зрозуміло, що «знання – сила». Було б абсурдно нехтувати можливостями, які відкриваються для людини. Тому XXI століття вимагає від людини бути інформаційно грамотним, інноваційним, продуктивним, гнучким, критично милити і т.д. Загальна середня освіта повинна в першу чергу забезпечити учнів тим рівнем знань, які допоможуть їм жити у цій інформаційній епосі.
Питанню використання інноваційних технологій присвячені наукові дослідження Задорожної Н. О., Босак С., та інших, які вивчали явище інновації у педагогіці.
Першим серед ефективних інноваційних методів навчання на уроках української літератури можна виділити електронний підручник. Наприклад, науковець Босак С. зазначає, що якщо проаналізувати електронну книгу, де те, що могло б бути традиційним стає у формі світлини, відеоматеріалів, графічних зображень, епістолярію, фотогалерей, аудіо записів, тут усе стає багатоаспектним, в різних формах, чим роблять процес навчання ефективнішим, яскравішим, нагромаджуються фактичні знання та формується інформаційна грамотність. Тобто такий спосіб навчання є близьким для учнів, яким є звичне середовище інформаційного простору.
Наступним інноваційним методом є відеометод. Його зміст полягає у використанні відеоматеріалів для засвоєння матеріалу. Цей метод повноцінно реалізується у кейс-технологіях. Це набір кейсів, які складаються із матеріалів до відповідної теми, які розсилаються учням. Також до інноваційних методів варто віднести технологію активного навчання, де використовується брейнстормінг, дискусії, семінари, ігри і т.д.
Отже, потреба використання інноваційних методів навчання зумовлена сучасним вимогам, де традиційні методи є мало ефективними.

Автор: 

Круглик Тетяна Володимирівна, учитель української мови та літератури, Білашівська НВК:ЗОШ І-ІІІ ступенів, ДНЗ

Джерело: 

1. Офіційний сайт Міністерства освіти та науки України : https://mon.gov.ua/ua
2. ЗУ «Про повну загальну середню освіту» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/463-20#n984
3. Босак С. Використання мультимедійних технологій на уроках української мови

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі