Користувацький вхід

Заняття з розвитку мовлення з використанням методики ТРВЗ Тема: «В осінньому лісі з Гномами»(середній вік)

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Заняття з розвитку мовлення з використанням методики ТРВЗ
Тема: «В осінньому лісі з Гномами»(середній вік)
Мета: формувати у дітей поняття про осінь як пору року; вчити правильно визначати за мнемо доріжками характерні ознаки осені, відповідати на запитання реченнями за змістом картини; активізувати мовлення іменниками, прикметниками, дієсловами; розвивати фонематичний звук, вправляти у промовлянні звука ш за допомогою скоромовки, доборі слів на заданий звук; виховувати естетичні почуття; розвивати мовлення, моторику рук.
Матеріали та обладнання: картина «В осінньому лісі», листочок, мнемод оріжки «Що буває восени?» бочечка.
План
1. Організаційний момент Вихователь пропонує дітям утворити коло.
Психогімнастика «Я і природа» Добрий день, сонечко! (Піднімають ручки вгору, вітаються із сонечком.) Добрий день, земелько! (Опускають ручки вниз, вітаються із земелькою.) Добрий день, водичко! (Простягають ручки вперед, вітаються із водичкою.) Добрий день, вітерець! (Ставлять ручки до плечей, вітаються із вітерцем.)Передамо по колу рух вітру,крапельку дощу,посмішку сонця.
2. Вихователь звертає увагу дітей на стук у вікно. Це кленовий листочок. Вихователь відчиняє вікно і дістає листочок. Про що може розповісти кленовий листочок?Загадка про осінь «Неведимка ходить гаєм всі дерева роздягає.Хто це?
3. «Яка осінь?»-в колі з листочком(рання,золота,пізня,прохолодна,тепла,урожайна,щедра,гарна,барвиста..)
4.Д/г «Що буває,коли приходить осінь?» з використанням мнемодоріжок.
5. Імітація рухів,як Осінь фарбує лисття у різні кольори.(в колі)В який колір фарбує Осінь листя?
6. У листочка є друг Гномик –Малювайко,він приніс картину.Розглядання осіннього пейзажу.
7. У листочка є ще друзі . Гномик-Побачко-все бачить.Що він нам допоможе побачити на картині? Вправа для очей Сплять маленькі совенята. (Очі заплющені.) Раз — розплющили оченята, Вправо, вліво оченята Подивилися навколо, (Колові рухи очима.) Потім — вгору і додолу. Оченята — блим, блим, блим! Відпочити треба їм!
Гномик-Почуйко-все чує.Що він допоможе почути ? Коли йдемо по землі, то листя шарудить у нас під ногами. Який звук ми чуємо? ([ш-ш-ш]) Як правильно вимовляти цей звук? Губи робимо кругленькі, зуби дещо розімкнуті, а язик розташований за верхніми зубами. У багатьох різних словах ми можемо також почути шелест осіннього листя? Скоромовка «Шишки на сосні,шашки на столі».Повторити за допомогою мнемотаблиці.Який звук частіше повторювався?
Д/в «Склади слова на звук ш у бочечку»(шапка, шарф, шишка, шафа, шипшина, шашки, шаровари)
Гномик-Доторкайко –до всьго доторкається.Щоб він відчув би ,коли б доторкнувся до різних об’єктів? До чого б ви захотіли б доторкнутися і що відчули б? Гномик-Ням-Ням-все їсть. Що він з’їв би ? Гномик-Нюх-Нюх-все нюхає.Що він допоможе відчути носиком?Гномик –Забігайко-забігає наперед. Що він би побачив?
Гномик-Відставайко-бачить те,що було.Що він зміг би побачити?
(вихователь по черзі виставляє картинки гномиків)
8.Порада Гномику –Малювайко намалювати тих,хто мешкає в лісі, але він їх не намалював.(тварини, птахи, комахи, гриби, дерева, яких не було на картині)
9.Фізкультхвилинка Стежка в лісі -діти за вихователем йдуть один за одним, пригинаються під гілочкою. обходять дерева, кущі, переступають камінці, гриби.
Раз, два, три, чотири, п’ять! Час прийшов нам спочивати. Тож піднімемо руки вгору, І поглянемо угору. А тепер всі — руки в боки! З гномиками — скоки-скоки! Десять, дев’ять, вісім, сім — Час сідати нам усім.

10.Пальчикова гра «Будинок для гномів», щоб жити в ньому у лісі.
Взяли діти олівець, олівець-малювець.
(З’єднують великий, вказівний і середній пальці правої руки.)
Сіли діти біля столу, (Ліва долонька в кулачок, права — зверху.)
Розгорнула папірець. (З’єднують розгорнуті долоньки.)
Треба тут намалювати отаку здорову хату! (Розводять руки в сторони.)
Вікна, (Руки в боки — «віконця».)
Дах, (З’єднують усі пальці під кутом.)
Димар на нім. (Кулачок, вказівний палець угору.)
Вийшов в нас великий дім
(Піднімають руки над головою, з’єднуючи пальці у вигляді даху.)

12 .Прощання з листочком. гномиками, які передали, що у наших у маляток дуже гарні оченята, Вушечка гарненькі, рученькі довгенькі, Носики у них чуткі, Губки всміхнені такі, Та ще щічки непогані — І пухкенькі, і рум’яні! Заохочення-зірочки від гномиків
13.Обмін враженнями.-Що сподобалось робити сьогодні найбільше?

Автор: 

Годзіневська Олена Іванівна
ЗДО №24 "Гвоздичка"

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі