Користувацький вхід

Практичне використання інтерактивних методів та технологій як запорука розвитку креативного мислення молодших школярів

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Анотація

Аналізуючи досвід роботи вчителя з даної теми слід підкреслити, що педагогічний пошук вчителя – практика завжди спирається на досягнення психолого - педагогічної науки, яка потребує, щоб практичні методи навчання забезпечували належний рівень оволодіння школярами змісту освіти і сприяли формуванню в молодших школярів елементів креативної особистості.

Адже креативне мислення – це здатність дитини виявляти свої творчі можливості, які виявляються у сприйнятливості до нового, у дивергентному мисленні, в здатності до нових пошукових дій на основі розширення пізнавальних можливостей учнів.

У роботі розкрито цілі і завдання інтерактивного навчання, класифікація методів та прийомів, орієнтовна структура уроків із практичним застосуванням інтерактивних технологій. А також сутність креативної освіти для розвитку інноваційної особистості.

У своїй повсякденній практичній діяльності я, як вчитель, намагаюся створити такі умови взаємодії, які б психологічно мотивували в учнів потребу думати і висловлюватися щиро і безпосередньо. Таким чином вони демонструють вміння творчо і дивергентно мислити. Пробують формувати здатність до пошукових дій у невирішених ситуаціях.

У процесі такого практично спрямованого науково – пізнавального навчального процесу в молодших школярів формується розгорнута навчальна діяльність шляхом оволодіння організаційними, логіко – мовленнєвими, пізнавальними і контрольно – оцінними вміннями і навичками, особистий досвід культури поведінки в соціальному та природному оточенні, співпраці у різних видах діяльності і житті.

Працюючи в початковій школі чимало років, я намагаюся знайти такі практичні шляхи вдосконалення навчально – виховного процесу, що сприяли б самовираженню учнів, їх особистісно – ціннісному ставленню до навчання, вмінню виконувати творчі завдання.

Таким шляхом є власно сплановані й проведені уроки на основі інтерактивних технологій, що дають змогу на мій погляд створювати сприятливе навчальне середовище, в якому теорія і практика засвоюються одночасно, а це надає учням змогу формувати креативне мислення, розвивати світогляд, логічне мислення, зв’язне мовлення; виявляти і реалізовувати індивідуальні можливості.

При цьому навчально – виховний процес організовується так, що учні шукають зв'язок між новими та вже отриманими знаннями; приймають альтернативні рішення, мають змогу зробити «відкриття», формують свої власні ідеї та думки за допомогою різноманітних засобів, які описані в даному досвіді роботи.

Автор: 

Бойко Валентина Миколаївна вчитель початкових класів середня загальноосвітня школа № 97 ім. П.І. Шкідченка м. Дніпропетровськ

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі