Користувацький вхід

Комбіноване заняття з використанням мультимедійної презентації «Щастя в кожного своє»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Мета: розкрити сутність поняття «щастя»; спонукати дітей замислитися над етичними проблемами: що означає бути щасливим, відчувати гармонію в собі; формувати в учнів громадянську та комунікативну компетентність через висловлення власної думки та свого ставлення до етичних проблем; розвивати уміння характеризувати ознаки щастя, відчуття індивідуальності своєї особистості та внутрішньої гармонії.
Обладнання: епіграфи: «Щасливий той, хто бачить радість життя у кожному дні свого існування», «Кожен є творцем щастя: особистого чи для оточуючих його»; мультимедійна презентація; мікрофон.

Хід заняття

Організаційний момент. Повідомлення теми виховного заняття. Звернути увагу дітей на епіграфи.
Використання мультимедійної презентації.

Бліц-опитування методом «Мікрофон»:
 З чим у вас асоціюється поняття щастя? (природа, родина, сім’я, тваринка, колір, море, квіти, …). Обговорення з дітьми певних моментів вияву щастя, приклади із власного життя.

Вихователь. Дякую всім, хто поділився своїм уявленням про щастя. Звичайно, що у кожного з нас є своє бачення цього поняття і різноманітні асоціації з ним. У чомусь наші думки збігаються, а десь є і розбіжності.
Поняття щастя є глибоким і безмежним, тому що кожен формує, відчуває і сприймає його особисто для себе, бо кожен із нас є індивідуальністю і розуміє його по-своєму.
Це абстрактне явище ми не можемо намалювати, побачити, але в змозі його відчувати і переживати, дарувати іншим. Зрештою, ми самі є творцями радості та щастя, як особистого так і чужого. І це ми з вами з’ясуємо напротязі сьогоднішнього заняття.
Зараз ми розглянемо поняття щастя як загальноморальну категорію, потім постараємося створити власну модель сприйняття і розуміння його. А також обговоримо і намагатимемось усвідомити та втілити у життя духовний аспект поняття щастя.
Щастя – це стан цілковитого задоволення життям, відчуття глибокого вдоволення і безмежної радості, яких зазнає хто-небудь.
Якщо розглядати щастя у духовному аспекті, то можемо говорити, що це гармонія внутрішня (коли людина перебуває у злагоді зі своїм «я») та зовнішня (глибинне позитивне сприйняття індивідом навколишнього середовища та суспільства). І ця гармонія полягає у прояві любові та доброти, милосердя та прощення, у єднанні кожної особистості з Богом. Згідно релігійних постулатів, людина може почуватися щасливою лише поряд із Богом, і відповідно у ній присутня любов та божа благодать, без яких стає неможливим відчуття глибокого вдоволення і безмежної радості.

Давайте знайдемо і назвемо слова-синоніми, що асоціюються у вас із поняттям щастя (учні називають слова і по-черзі записують їх на дошці):
 блаженство;
 ейфорія;
 успіх;
 благодать;
 торжество, радість;
 удача;
 перемога.
Усі названі вами слова асоціюються з тим, що людина відчуває певний підйом сил, збільшення позитивної енергії, досягнення душевного комфорту. І тому все це є головною складовою у відчутті щастя – внутрішньою гармонією (рівновагою) – злагодженням з усім, що нас оточує, поміркованістю і радістю у відчутті життя.

Для того, щоб зрозуміти взаємопоєднаність цих понять, давайте разом поміркуємо про таке:
• Які ознаки щастя є значущими для вас?
• Що на вашу думку означає бути щасливим?
• Як зробити щасливим іншого?

Робота в групах методом «Снігова лавина»
Обговорення та розв’язання таких питань:
1 ряд – Ознаки щастя.
2 ряд – Що заважає людині бути щасливим?
3 ряд – Як зробити щасливою іншу людину?

Які можемо зробити підсумки, проаналізувавши названі ознаки?
 Кожна людина відчуває щастя по-своєму, тому рецепт щастя не може бути єдиним. (Єдиним рецептом щастя – з погляду релігії, у духовному аспекті – є вияв любові та доброти як до себе зокрема, так і до людей, що тебе оточують).
 Кожна людина – неповторна особистість, і щастя для неї – її, особисте. Що є щастям для одного, може бути нещастям для іншого. (Але якщо людина намагається дотримуватись Божих заповідей і будує своє щастя на сталих моральних і духовних принципах, то вона не може спричинити нещастя іншому, не постраждавши при цьому).
 Даруючи радість і щастя іншій людині, ми створюємо почуття гармонії і радості для себе.
Щоб краще зрозуміти себе та іншого, необхідно співвідносити свої почуття з почуттями іншої людини, відчувати її стан і вміти проявляти тактовність і розуміння. Давайте спробуємо поділитися своїми асоціаціями протилежних відчуттів один з одним, заповнивши невеличку таблицю.
Учні складають на аркушах паперу таблиці асоціацій (щастя та нещастя) відносно людини, емоцій, кольору, погоди. Потім обмінюються інформацією з однокласниками, обговорюючи спільне та відмінне.
Перегляд і обговорення 7 звичок щасливих людей, які рекомендовані психологами та філософами.
Цікаві факти про щастя (перегляд презентації).
Коментування епіграфів та підведення підсумків заняття.

Автор: 

Мандрищук Руслана Анатоліївна
вихователь
КЗ ЛОР «Львівська загальноосвітня санаторна школа-інтернат №1 І –
ІІІ ступенів імені Б.-І. Антонича»

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі