Користувацький вхід

Проектно-конструкторська модель уроку фізики в особистісно-орієнтованій освіті

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Перегляд позицій учня і вчителя в освітньому процесі став визначальним у виборі основних напрямків педагогічної діяльності в даний час. Особистісно-орієнтоване навчання направлено на розвиток особистості в цілому, а не окремих її якостей.
Серед завдань щодо реалізації наукового методу пізнання у фізиці в особистісно-орієнтованій дидактиці виділяють завдання конструювання освітнього процесу, основними ідеями якого є:
 забезпечення оптимальної відповідності обраних засобів пізнавальним цілям;
 опору на всі аспекти суб'єктного досвіду учня, як це має місце бути в ході придбання буденного знання;
 облік природної логіки пізнання, яка властива психології і фізіології дитини;
 забезпечення динамічних переходів від дрібних дидактичних одиниць до великих і, навпаки, встановлюючи аналогії;
 забезпечення перемикання фокусів довільної і мимовільної уваги;
 забезпечення позитивного емоційного фону при освоєнні фізики;
 використання позитивних елементів зворотного зв'язку між учнями в групі і між ними і вчителем.
Від вчителя в особистісно-орієнтованій педагогіці потрібне вміння ставити собі питання: навіщо, як, для чого він проводить урок, який сенс вкладає в пояснення, переконання, заохочення; які смисли зароджуються при цьому в свідомості учня.
Конструювання навчальної теми проводиться так, щоб спочатку дати можливість учням побачити її «з висоти пташиного польоту», щоб учень отримав потрібні орієнтири, зацікавився; потім тільки слід проводити основне поетапне проходження матеріалу, робота з підручником; а завершується вивчення теми уроком інтеграції знань.
Творча праця неможлива без продуктивної діяльності уяви. Вона допомагає учню конкретизувати, підбираючи приклади, той матеріал, який дається в абстрактній формі; допомагає наповнити живим змістом символічну наочність. Особливу увагу необхідно приділяти організації на уроках і вдома творчих робіт, коли від учнів потрібно самостійне створення нових образів: фізичних творів, уявлень фізичних явищ в малюнках, створення комп'ютерних презентацій, робота над проектом.
Ефект організації творчої діяльності учнів стає значно вище, коли вчитель не тільки знає, яким повинен бути образ, але представляє процес його створення; вчить швидкому і доцільному відбору матеріалу, систематизації його.
Викладання фізики через образи є іноді просто необхідним, так як психологи вважають, що саме образи легко засвоюються і залишаються в пам'яті людини дуже довго; стираються нюанси і деталі, а образ залишається. Крім цього, «думка народжується з образів».
Метод графічних образів робить кожну дитину учасником аналізу часом складних фізичних процесів.
Технологія графічних образів складається з шести послідовних етапів - змістових модулів.
Безумовно, конструювання змісту освіти учителем - справа нелегка, трудомістка, але все окупається тим, що воно дає те, що процеси навчання і вчення стають взаємно узгодженими, а відносини «вчитель - учень» будуються на принципах співпраці і свободи вибору; значно поліпшується динаміка якості знань, позитиву в процесах навчання і навчання.

Автор: 

Домбровський Вадим Васильович
вчитель фізики, астрономії та технологій
Військово-морського ліцею м. Одеса

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі