Користувацький вхід

Конспект заняття «В гостях у казки» (Переказ казок В.Сухомлинського та драматизація літературних творів).для дітей старшої групи

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати всі сторінки та файли,
публікувати власні матеріали, отримувати сертифікати.


0

Конспект заняття
«В гостях у казки»
(Переказ казок В.Сухомлинського та драматизація літературних творів).
Мета: Продовжувати знайомити дітей з оповіданнями В. О. Сухомлинського, вчити переказувати їх при допомозі картинок, ілюстрацій, давати оцінку вчинкам героїв оповідань, висловлювати свою думку, акцентувати увагу дітей на правильній вимові звуків і слів. Закріпити за допомогою казок В. О. Сухомлинського прикмети осені. Викликати почуття радості від участі в драматизації твору. Розвивати зв`язне мовлення. Виховувати доброзичливе ставлення до природи, спостережливість, допитливість, любов до прекрасного.

Матеріал: ілюстрації до казок В. О. Сухомлинського, предмети для драматизації творів: зайчик-лялька, шапочки котика,зайчика.

Хід заняття:
Організаційний момент.
Вихователь:
Сонце загляда в віконце,
І сміються дітлахи.
Нам дарує книжку сонце,
Де живуть наші казки.

Вихователь: Діти, сідайте зручно. Ми сьогодні продовжимо знайомитись з оповіданнями та казками В. О. Сухомлинського. Але давайте спочатку згадаємо, хто такий В. О. Сухомлинський. (Він був вчителем, директором школи. Він написав багато оповідань та казок для дітей, а також вчив бути добрими, чуйними та поважати батьків, вчителів та своїх товаришів, любити землю).
Вихователь: Ой, хто це ворушиться?
Лисичка: Та це я, лисичка-сестричка.
Вихователь: Чому ти тут заховалася?
Лисичка: Ну добре, скажу але по секрету. Зараз тут буде казка. Я тільки хвостом вильну і прийде казка. Її написав В. О. Сухомлинський і називається вона "Як здивувався Мурко".
Інсценування казки "Як здивувався Мурко"
Вихователь: Діти, про кого ця казочка? А як курча пищало? Що курча зробило, побачивши кота? Чому воно заснуло біля кота? Чому він вирішив, що воно сміливе? А чому не можна лякати та кривдити маленьких?
Вихователь: А зараз я вам прочитаю казку, яка називається "Лисиця і миша", яку також написав В. О. Сухомлинський. (Читання казки).
Вихователь: А тепер давайте розповімо цю казку при допомозі наших чарівних ілюстрацій.
Після бесід, стук в двері. Входить лісовичок.
Лісовичок: Ой, ой, ой, допоможіть! (тягне мішок на середину зали, витирає піт з чола і говорить). Оце йшов я лісом, болотом і знову лісом, і знайшов цей мішок. (Виймає з мішка кота з бантом).
Лісовичок: Ой, діти, та це ж мій друг Кузя. Я ж тобі говорив: залишайся вдома. А він - піду, піду в казку, хочу знову в казку. А в яку казку його нести, хіба я знаю?
Вихователь: Сідай, лісовичку, ми тобі допоможемо. Діти, давайте ми з вами згадаємо, в яких казках та оповіданнях В. О. Сухомлинського згадується котик?
Діти: "Як котику соромно стало" ,"Як здивувався Мурко», "Петрик, собака, кошеня" …
Лісовичок: (гладе котика). Молодці, діти, назвали казки. А ти, Кузя, думай, в яку з цих казок тебе віднести. Але це не все, діти. Ми з Кузею на наступний рік вирішили йти до школи, але нас не приймають до 1 класу, поки ми не підготуємось і не вирішимо ці завдання. Допоможіть мені (лісовичок передає вихователю завдання). Мені так соромно, що я нічого не знаю.

Вихователь: Діти, це зовсім нескладно. Треба закінчити речення.
Коли осінь настала,
Птахам холодно… (стало).

Ждуть вже зимоньку звірі,
Птахам час вже у ….(вирій).

Всі комашечки-малята
До весни аж будуть … (спати).

Павучок мандрує нині
На сріблястій … (павутині).

Відлітають пташки –
Журавлі та … (шпаки).

Щоб ви вдало долетіли,
Хай міцними будуть … (крила).

Ключ піднявся у блакить…
Хай вам, птахи, всім … (щастить).

Вихователь: А зараз, Лісовичку і Лисичко, подивіться, як ми будемо гратися. Гра у нас незвичайна "Знайди котика".
Вихователь ховає в залі іграшку, а одна дитина шукає на спів дітей. Якщо, шукаюча дитина йде в правильному напрямку, діти співають пісню голосно, а коли ні, то тихіше (співають пісеньку, яку люблять).

Лісовичок: Ой, які ви молодці. А от іще одне завдання, це вже Кузі, щоб він проінсценував вірші, а він не знає, як це зробити, все біжить в казку.

Вихователь: Зараз ми за нього зробимо. Діти, тут написано два гарних вірші.
Кіт збирався до роботи
Та завадили турботи,
Треба висушить хвоста,
Накрутити вус,
І зчесати з живота
Позапічний трус.

Заєць спати захотів,
Сам постелю постелив,
Сам собі приніс
Подушку,
Підмостив її під вушко.
Та у зайця довгі вушка,
Все звисає із подушки.
Вихователь: Ці вірші треба проінсценувати. Хто це зробить? Виберіть потрібні речі.
(Діти інсценують).

Лісовичок: Дякую вам, діти, що допомогли нам з Кузею підготуватись до школи. За це я вам дам гостинці, які приніс із лісу. Будь ласка.

Автор: 

Вихователь старшої групи ДНЗ №13 "Гвоздичка" Деревйова Т.О.

Джерело: 

посібники

Голосування

Які матеріали Ви шукаєте?:

Останні коментарі